AKTUELNO

Američke sankcije uvedene Rusiji, zbog njenog navodnog učešća u trovanju nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, stupile su danas na snagu.

Američka administracija saopštila je ranije ovog meseca da namerava da uvede sankcije Rusiji pošto je utvrdila da je ona nelegalno upotrebila hemijsko oružje u tom slučaju.

Kako je objavljeno u američkom Saveznom registru, sankcije predviđaju stroža ograničenja izvoza proizvoda važnih za nacionalnu bezbednost, kao i izuzeća u civilnom vazduhoplovnom saobraćaju.

Predviđeno je i uvođenje još jednog paketa sankcija za tri meseca, ako Rusija ne ponudi čvrste dokaze da neće ponovo upotrebiti hemijsko oružje. Te sanckije bi mogle jače da pogode Rusiju, ako budu usmerene na ruske državne banke.

Moskva je u više navrata odlučno demantovala svoje učešće u trovanju Sergeja i Julije Skripalj u britanskom gradiću Solsberiju 4. marta. Njih dvoje su se u međuvremenu oporavili, a zbog tog slučaja došlo je do talasa ;uzajamnog proterivanja diplomata zapadnih zemalja i Rusije.

#Rusija

#SAD

#Sankcije

#Skripalj

#Trovanje

'