AKTUELNO

Odluku američkog predsednika Donalda Trampa da odloži put državnog sekretara SAD Majka Pompea u Severnu Koreju, Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje nazvalo je "preprekom" dijalogu, navodeći da je diplomatija najbitnija u rešavanju situacije sa Severom.

Ministarstvo smatra da je na saveznicima da što pre krenu ka "značajnom napretku" u denuklearizaciji Korejskog poluostrva, prenosi AP.

Južnokorejsko ministarstvo takođe je saopštilo da od Kine očekuje da igra "konstruktivnu ulogu" u međunarodnim naporima da se situacija na Korejskom poluostrvu reši, dodajući da zvanični Peking daje naznake da želi da u potpunosti sprovede sankcije protiv Severa.

- Najbitnije je gledati na duge staze i održavati zamah za dijalog i konkretne diplomatske napore u cilju uvođenja sporazuma sa samita Severne i Južne Koreje i Severa i SAD - navodi se u saopštenju južnokorejskog MSP, prenosi AP.

Sa Pompeom je putem telefona razgovarao ministar spoljnih poslova Južne koreje Kang Kjung-hva, poručivši mu da bi saveznici trebalo da rade na održavanju atmosfere za dijalog.

Tramp je naložio je Pompeu da odloži put u Severnu Koreju zbog toga što se, kako smatra, denuklearizacija Korejskog poluostrva odvija previše sporo.

- Zatražio sam od državnog sekretara Majka Pompea da ne ide u Severnu Koreju sada, zato što osećam da nije učinjen dovoljan napredak kada je reč o denuklearizaciji Korejskog poluostrva - napisao je Tramp na Tviteru.

On je naveo da ne veruje da Kina, zbog zaoštravanja trgovinskih odnosa Vašingtona i Pekinga, pomaže u procesu denuklearizacije.

Kako je dodao, sekretar Pompeo se raduje putu u Severnu Koreju u bliskoj budućnosti, verovatno nakon što se reše trgovinski odnosi sa Kinom.

- U međuvremenu hteo bih da pošaljem najtoplije pozdrave i izraze poštovanja predsedniku Kimu. Radujem se skorom susretu sa njim! - napisao je Tramp.

Pompeo je inače, juče imenovao svog specijalnog savetnika za Severnu Koreju i najavio da će sa njim sledeće nedelje posetiti Pjongjang, podseća Rojters.

#Dijalog

#Južna Koreja

#Severna Koreja

'