AKTUELNO

Desetodnevni Međunarodni vojno muzički festival "Spaškaya Tower", 11. po redu, otvoren je na Crvenom trgu na kojem je sinoć bilo oko 15.000 gledalaca.

Spektakularni šou ispred zidina Kremlja, doveo je pored domaćih i više od 1.000 izvođača iz Švajcarske, Škotske, Španije, Monaka, Holandije, Velike Britanje, Irske, Omana, Šri Lanke, Mjanmara i Meksika.

Zahvaljujući tom festivalu na kome osim najboljih ruskih učestvuju i vojni orkestri i umetničke trupe iz celog sveta i koji zajedno sa onim iz Edinburga (osnovanim 1950. godine) i Bazela (pokrenutim 2006) spada u tri najprestižnija na svetu, Crveni trg je sinoć postao mesto gde se vojni orkestri "bore" za naklonost publike.

Trgom i okolinom orile su se Abbina "Mama Mia", muzika iz filma Gospodar prstenova, muzika iz Verdijeve "Aide" i iz dela Čajkovskog, Geršvina i Štrausa. Gotovo tročasovna harmonija vojne muzike, klasike, folka, popa i džeza kod publike je izazivala toliko oduševljenje da su tribine od aplauza na trenutke podrhtavale.

Nastupe orkestra i grupe pratio je i svetlosni šou kojim su se menjale boje na katedrali svetog Vasilija Blaženog, čijeg je graditelja Ivan Grozni oslepeo da nikad ne bi mogao da ponovi svoju zamisao i napravi neko slično zdanje.

Prvo veče završeno je zajedničkim nastupom svih učesnika i grandioznim vatrometom.

Uz svetlosni šou, pirotehničke efekate i vatromet, festival je jedan od najupečatljivijih događaja godine ne samo u Moskvi.

Troje novinara iz Srbije je dobilo priliku da bude deo svega toga zajedno sa kolegama iz Maroka, Španije, Hrvatske i cele Rusije, zahvaljujući Departamentu sporta i turizma Moskve.

#Festival

#Moskva

#vojnik

'