AKTUELNO

Južna Koreja je danas izrazila žaljenje zbog američke odluke da otkaže put državnog sekretara Majka Pompea u Pjongjang i navela da je neprestana diplomatija najvažnija za rešenje nuklearne krize oko Severne Koreje.

Predsednik SAD Donald Tramp je naložio šefu diplomatije da odloži putovanje zbog "nedovoljnog napretka u pregovorima o nuklearnom razoružanju" Severa. Tramp je kao razlog za slab napredak u pregovorima naveo nedostatak kineske podrške.

Južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je važno da saveznici traže "suštinski napredak" u denuklearizaciji i da se od Kine očekuje da nastavi da igra "konstruktivnu ulogu" u međunarodnim naporima da se nuklearna kriza reši.

- Najvažnije je da se zadrži dugoročni pogled na stvari i istovremeno očuvati impuls dijaloga i koncentrisati diplomatske napre da se iskreno primene sporazumi sa samita Južne i Severne Koreje i Severne Koreje i SAD, umesto da se pridaju značenja svakoj promeni situacije - navedeno je u saopštenju.

Šef južnokorejske diplomatije Kang Kjung-hva je s Pompeom razgovarao telefonom i zaključeno je da saveznici treba da rade zajedno da bi se atmosfera dijaloga održala u životu.

#Južna Koreja

#Majk Pompeo

'