AKTUELNO

Parlament Australije izabrao je danas za novog premijera dosadašnjeg ministra finansija Skota Morisona, ali glasanje nije označilo kraj političke nestabilnosti u toj zemlji.

Morison je tesnom većinom od 45 prema 40 glasova pobedio bivšeg ministra unutrašnjih poslova Pitera Datona čije su pristalice primorale dosadašnjeg premijera Malkolma Tarnbula na glasanje o premijeru, navodi Asošiejted pres.

Sva trojica - Tarnbul, Morison i Daton, članovi su vladajuće Liberalne stranke Australije, a Tarnbul je postao četvrti premijer Australije koji je izgubio poverenje sopstvene stranke pre isteka trogodišnjeg mandata.

Tarnbul nije bio kandidat i posle Morisonove pobede objavio je da namerava da napusti političku scenu.

- Uskoro ću dati ostavku na mesto poslanika - rekao je dosadašnji premijer novinarima.

Ostavka Tarnbula dovela bi do izbora za to jedno upražnjeno poslaničko mesto, a vlada, koja u parlamentu ima tesnu većinu od jednog poslanika, mogla bi da je izgubi u tom slučaju. Takođe, jedna od mogućnosti u slučaju Tarnbulove ostavke je i da premijer Morison raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Neuspehom Datona da postane premijer sprečen je zaokret udesno u Australiji, iako je u aktuelnoj krizi bilo malo diskusije o politikama.

Tarnbul je kritikovao Datonove pristalice zbog žestoke kampanje protiv njega, koju je opisao kao "pobunu".

Među favoritima je bila i ministarka spoljnih poslova Džuli Bišop koja je mogla da postane druga žena na čelu australijske vlade, ali je izgubila u prvoj rundi glasanja.

#Australija

#Premijer

#parlament

'