AKTUELNO

Uragan „Lejn" ojačao je na kategoriju pet i nastavio da se kreće ka Havajima, čiji stanovnici se užurbano pripremaju za moguće vremenske nepogode, obilne kiše, poplave i visoke talase.

Nacionalna meteorološka služba juče je saopštila da je uragan „Lejn" prešao u kategoriju 5, što znači da su moguće katastrofalne štete, prenosi AP.

Uragan se trenutno nalazi oko 800 kilometara jugoistočno od Honolulua. Ranije u toku dana, izdato je upozorenje za Veliko ostrvo, ali i za Oahu, Maui i druga manja osrtva, a jaki vetrovi, kiša i talasi mogući su već danas.

Tačna putanja kretanja uragana za sada nije jasna, te meteorolozi ne mogu sa sigurnošću da tvrde koje ostrvo će biti direktno pogođeno, ali je Američki centar za uragane saopštio da će se oluja od četvrtka do subote kretati vrlo blizu ili preko ostrva.

Meteorolog Nacionalne meteorološke službe Melisa Dje kaze da uragan trenutno nalazi na oko 500 kilometara jugoistočno od ostrva Hilo.

Prema njenim rečima, radari na Velikom ostrvu već su registrovali kišu izazvanu uraganom.

Dok se uragan približava, građani u radnjama kupuju osnovne namirnice, a škole su zatvorene na Velikom ostrvu i u okrugu Maui. Guverner Havaja Dejvid Idž dozvolio je službenicima koji ne moraju da rade da izostanu sa posla od srede do petka. Međutim, zaposleni u hitnim službama, bolnicama i zatvorima moraju da se jave na posao.

Stanovnici Havaja sećaju se razornog uragana „Iniki" iz 1992. godine dok se spremaju sa uragan „Lejn".

Majk Miranda, stanovnik ostrva Kauai, rekao je AP da je uragan Iniki sručio na ostrva iznenađujućom brzinom.

- Sećam se da je palo malo kiše. Ali sećam se i vetra, kao najjače sile prirode kojoj sam svedočio i verovatno najstrašnijeg zvuka koji sam ikada čuo - rekao je on.

Međutim, Miranda kaže da je njegova porodica navikla da se priprema za uragane. "Ljudi koji su se skoro doselili i koji nikada nisu doživeli uragan, oni su ti koji jure u nabavku", kaže Miranda.

#Havaji

#uragan

'