AKTUELNO

Šest osoba poginulo je u Zimbabveu gde je vojska juče rasterala pristalice opozicije koji su protestovali zbog prevara na opštim izborima, prema novom bilansu policije saopštenom danas.

- Broj mrtvih, što je zaista za žaljenje, porastao je na šest pošto je troje ljudi podleglo povredama - rekla je portparolka policije Čariti Čaramba na konferenciji za novinare u Harareu, glavnom gradu Zimbabvea.

Opozicija je protestovali juče pošto je izborna komisija objavila da je vladajuća stranka ZANU-PF osvojila većinu na parlamentarnim izborima, održanim u ponedeljak zajedno sa predsedničkim i lokalnim.

Sukobi su izbili kada je vojska tokom protesta opozicije izašla na ulice Hararea, pucala i prebijala demonstrante.

Izborna komisija još nije objavila rezultate predsedničkih izbora a i ;opozicija i zapadni posmatrači postavljaju pitanje zašto će rezultati predsedničkih izbora biti objavljeni poslednji, kada su ti glasovi prvi prebrojani.

Glavni kandidati, aktuelni predsednik Emerson Mnangagva i opozicioni lider Nelson Čamisa su obojica proglasili pobedu.

Zapadni posmatraći pozvali su izbornu komisiju da momentalno proglase rezultate da bi se izbegle dalje tenzije i komisija je navela da će rezultate predsedničkih izbora objaviti večeras u 21.00.

Opozicija strahuje od krađe izbora, dok izborna komisija navodi da nije bilo nepravilnosti na prvim izborima posle odlaska s vlasti dugogodišnjeg predsednika zemlje Roberta Mugabea.

#Afrika

#Poginuli

'