AKTUELNO

Kineska privreda nastavlja da beleži snažne rezultate, ocenio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF), koji predviđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) te zemlje u ovoj godini od 6,6 odsto, nešto niže od prošlogodišnjih 6,9 odsto.

Nova prognoza MMF-a je nepromenjena u odnosu poslednju projekciju kineskog ekonomskog rasta koju je ova međunarodna finansijska institucija dala u maju, prenosi agencija Rojters.

MMF je prethodno u januaru povisio procenu rasta BDP-a Kine za 2018. godinu, nakon što je ekonomija te zemlje neočekivano ubrzala ekspanziju prošle godine.

Rojters dodaje da je MMF, i pored pohvala napretka Kine u pogledu smanjenja rizika u finansijskom sektoru i daljeg otvaranja ekonomije, naveo da je rast kredita u toj zemlji i dalje neodrživo visok jer su neki aspekti u uspostavljanju ravnoteže u pojedinim sektorima usporili.

Peking u poslednje dve godine nastoji da zaustavi brzi rast kredita, što će, kažu ekonomisti i analitičari, za posledicu imati usporavanje rasta u skoroj budućnosti, ali su takvi napori Pekinga istovremeno neophodni kako bi se izbeglo oštro usporavanje i rizik od finansijske krize na duži rok.

MMF je saopštio da Kina treba da ostane pri svojoj agendi za smanjenje zaduživanja uz paralelno sprovođenje preko potrebnih fiskalnih reformi i mera za uravnoteženje privrede.

- Kina je na istorijskoj prekrtetnici. Nakon decenija brzog rasta, vlasti su sada fokusirane na visokokvalitetan rast. Kineski razvojni put u narednim decenijama će odrediti upravo to da li će i kako ove reforme biti sprovedene - navodi se u izveštaju MMF-a.

Ekonomski rast Kine je u drugom tromesečju iznosio 6,7 posto.

Iz MMF-a su poručili da kratkoročni izgledi Kine ostaju robusni zahvaljujući snažnom domaćem zamajcu, oporavku globalne trgovine i značajnom napretku reformi, ali i da će glavne izazove Pekingu predstavljati rasprostranjene državne intervencije, još uvek relativna zatvorenost ekonomije i prošlogodišnje usporavanje u prestrojavanju ka potrošnji kao polugi rasta.

Fond očekuje da će se opšta inflacija u Kini postepeno povećavati na oko 2,5 odsto, dok će inflacija proizvođačkih cena biti umerena.

#Ekonomija

#Kina

#MMF

#Rast

'