AKTUELNO

Više zemalja EU šalje danas pomoć Grčkoj u borbi protiv požara u okolini Atine u kojima je stradalo 60 osoba, što nije konačni bilans.

Grčka je aktivirala evropski mehanizam civilne zaštite za pomoć.

Pomoć, uglavnom u vidu aviona za gašenje požara su joj ponudili Španija, Francuska, Izrael, Bugarska, Turska, Italija, Makedonija, Portugalija i Hrvatska, a izrazi saučešća stižu iz brojnih zemalja.

Španija je rano jutros poslala dva "kanadera" kojima upravljaju pripadnici Ratnog vazduhoplovstva.

Sa Kipra je poslat vojni transportni avion i 60 vatrogasaca.

Turski ministar spojnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da nudi Grčkoj avione za borbu protiv požara. Turski zvaničnici su rekli da avioni mogu da stignu za 45 minuta na zahtev susedne Grčke i spremni su da odmah intervenišu.

Dva italijanska kanadera spremna da krenu za Grčku

Dva kanadera koja pripadaju Italijanskoj vatrogasnoj službi spremna su da za nekoliko sati krenu ka Grčkoj kako bi pomogla u gašenju požara. Avioni će biti spremni da se u sredu pridruže grčkim kolegama. Zvanična Atina obratila se za pomoć Italiji koja će poslati dva kanadera čim budu spremni za let, rekao je nepoznati izvor, prenosi ANSA.

Italija je objavila da stavlja Grčkoj na raspolaganje dva aviona za gašenje požara.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponudila je danas pomoć i izrazila saučešće grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu.

Hrvatska je ponudila dva "kanadera". Hrvatski minsitar odbrane Damir Krstičević rekao je da Hrvatska sprema dva aviona da mogu odmah da odlete za Grčku ako bude potrebno.

"Evropska komisija neće štedeti napore da pomogne Grčkoj", napisao je na Tviteru predsednik Komisije Žan-Klod Junker.

Makedonija nudi pomoć Grčkoj zbog požara

Makedonija je ponudila šest miliona denara (oko 100.000 evra) u vidu hitne pomoći susednoj Grčkoj gde je u požarima u okolini Atine stradalo najmnje 74 ljudi. Makedonski premijer Zoran Zaev je preko Tvitera danas napisao da će sredstva njegove vlade biti na raspolaganju grčkim institucijama koje su zadužene za borbu protiv požara. Zaev je uputio izjave saučešća grčkom narodu i porodicama koje su izgubile svoje bližnje i svoje prijatelje. Makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je izdalo preporuku svojim građanima da izbegavaju putovanja u oblast Atike pogođenoj požarima.

U Grčkoj je otvorena polemika oko pravovremenosti postupanja državnih službi za vanredne situacije, dok je premijer Aleksisa Ciprasa ocenio da su požari "ekstremni" i "asimetrični".

Portparol vlade Dimitris Canakopulos rekao je da je 15 požara izbilo istovremeno na tri različita  fronta u regionu Atike u ojem je Atina.

SAD su poslale dron da nadleće oblast Atike i registruje svaku sumnjivu aktivnost, dodao je on.

Predsednik Republike Prokopis Pavlopulos je otkazao godišnji prijem za diplomate, zakazan za danas povodom godišnjice ponovnog uspostavljanja demokratije u Grčkoj jula 1974. godine.

Požari u gusto naseljenim prigradskim šumskim krajevima su izbili uprkos neuobičajenim, višemesečnim kišama, a prošili se zbog jakih naleta vetra. Temperatura je ponegde u Grčkoj juče dostizala 40 stepeni, a danas je opala.

#Grčka

#Pomoć

#Požar

'