AKTUELNO

Grčke proglasila je danas trodnevnu žalost zbog šumskih požara, u kojima je stradalo najmanje 60 osoba u naseljima nadomak Atine.

Obraćajući se javnosti putem televizije, Cipras je rekao da zemlja prolazi kroz "neizrecivu tragediju".

- Danas, Grčka tuguje i mi proglašavamo tri dana nacionalne žalosti u znak sećanja na one koji su poginuli - rekao je Cipras, prenosi Rojters.

Grčki premijer obećao je da niko neće biti zaboravljen i da niko neće biti ostavljen bez pomoći države, ali i da "ništa neće biti ostavljeno bez odgovora", navela je ANA.

- Ne postoje reči da se opiše ono što osećamo u ovim satima. Zemlja prolazi kroz neizrecivu tragediju. Desetine života je izgubljeno... i to je nepodnošljivo za sve - rekao je Cipras.

S druge strane, naglasio je, "ne smemo dozvoliti da nas tuga savlada jer su ovi sati sati napora, jedinstva, hrabrosti i pre svega solidarnosti".

- Samo na ovaj način, svi zajedno, možemo da ostanemo uspravni pred ovom tragedijom - poručio je grčki premijer.

On je naglasio da je sada vreme za mobilizaciju i borbu.

Najmanje 60 osoba je poginulo u požarima koji se od ponedeljka ne smiruju u oblasti istočno od Atine, izjavio je gradonačelnih Rafine Evangelos Bornos.

Strahuje se, međutim, da je broj žrtava mnogo veći.

Inače, već oko podneva grčka zastava na zgradi vlade i parlamenta je spuštena na pola koplja, a sve manifestacije su otkazane.

#Aleksis Cipras

#Grčka

#Požar

#dan žalosti

'