AKTUELNO

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je Izrael pomogao evakuaciju stotina sirijskih spasilaca iz jugozapadne Sirije na molbu predsednika SAD Donalda Trampa i drugih zapadnih lidera.

- Pre nekoliko dana predsednik Tramp me je pozvao, kao i premijer Kanade Džastin Trudo i zamolio da pomognem u evakuaciji stotina Belih šlemova iz Sirije - navedeno je u saopštenju iz Netanjahuovog kabineta.

U saopštenju se dodaje da su "to ljudi koji su spasili živote i sada su u smrtnoj opasnosti" i da je zato Netanjahu odobrio prolazak kroz Izrael u druge zemlje, kao važan humanitarni gest.

Izraelski mediji navode da su Beli šlemovi grupa dobrovoljaca koja pomaže u spasavanju Sirijaca ranjenih u napadima na područja koje drže pobunjenici.

Od subote uveče Izraelske odbrambene snage su sprovele preko 400 članova grupe i njihovih porodica iz Sirije u Jordan odakle će u narednim mesecima biti poslati Veliku Britaniju, Kanadu i Nemačku.

Izraelska vojska je naglasila da to nije mešanje u sukobe u Sirije.

Izraelsku ulogu u evakuaciji, koju je vojska nazvala "Misija spasavanja života", pohvalili su ministri spoljnih poslova Velike Britanije i EU.

- EU priznaje suštinske napore Izraela i Jordana i svih drugih, uključujući nekoliko članova EU koji su doprineli dvođenju Belih šlemova i njihovih porodica na sigurno - saopštila je šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Ona je pozvala na mometnalno okončanje sukoba u Siriji i obezbeđenje humanitarne pomoći. Beli šlemovi su evakuisani iz Kuneitre na Golanskoj visoravni.

#Benjamin Netanijahu

#Donald Tramp

#Evakuacija

#Pomoć

'