AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp sastaće se sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom u Beloj kući 25. jula, radi razgovora o trgovini i drugim ekonomskim pitanjima, saopštila je danas Bela kuća.

Tramp i Junker će "razgovarati o širokom nizu prioriteta, uključujuću spoljnu i bezbednosnu politiku, antiterorizam, energetsku bezbednost i privredni rast", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Evropska komisija je saopštila da će se Junker i Tramp fokusirati na unapređenje transatlantske trgovine i osnaživanje ekonomskog partnerstva.

Američka agencija Blumber ocenjuje da je reč o najnovijem Junkerovom pokušaju da spreči novu rundu carina na uvoz evropskih automobila.

Junker će od Trampa tražiti uveravanja da su SAD otvorene za sporazum sa Unijom koji će sprečiti jednostrane američke carine na uvoz automobila, navodi neimenovana osoba upoznata sa pripremama u EU za predstojeći sastanak.

Tramp je naložio istragu o tome da li uvoz automobila i rezervnih automobilskih delova šteti nacionalnoj bezbednosti, a istovetnu strategiju je njegova administracija primenila kada su SAD uvele carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU.

Američki predsednik je, inače, predložio uvođenje carina od 20 odsto na automobile uvezene iz EU, napominje američka agencija.

#Donald Tramp

#Žan - Klod Junker

'