AKTUELNO

Povećanje poreske osnovice je uvedeno "na osnovu kriterijuma socijalne pravde".

Portugalija će vlasnicima kuća s lepim pogledom i bogatom osunčanošću nametnuti novu dažbinu, povećavajući im poresku osnovicu, objavljeno je u Službenom glasniku.

Porez na takve kuće i stanove će time biti povećan do 20 odsto u slučaju kada kuća ili stan ima lep pogled, za šta se do sada plaćalo pet odsto što je već izazivalo gnev udruženja potrošača i vlasnika.

- Sve ukazuje na to da će sledeći korak biti da se oporezuje kiseonik koji udišemo - rekao je predsednik Udruženja vlasnika nekretnina Portugalije Antonio Farias Markes.

- Odlučno smo protiv tih mera jer se zasnivaju na subjektivnom kriterijumu. Pogled iz kuće može se različito ocenjivati - rekao je za AFP Ernesto Pinto, stručnjak za porez iz Udruženja potrošača DECO.

S druge strane, vlasnici kuća iz kojih se vidi neko groblje ili industrijsko postrojenje, dobiće smanjenje poreza na imovinu do 10 odsto, a do sada je to bilo pet procenata.

U početku će povećanje važiti za sve stambene nekretnine koje su predmet poreza na imovinu, a potom će se ograničiti samo na kuće skuplje od 250.000 evra, što je rezultat amandmana poslanika Komunističke stranke.

- Neshvatljivo je da neko ko živi u podrumu i neko ko stanuje na spratu iznad, sa odličnim pogledom, plaćaju potpuno isti porez - istakao je Žoao Galambaš, portparol vladajuće Socijalističke partije.

#Porez

#Portugalija

#Sunce

#stan

'