AKTUELNO

Dugogodišnji britanski ministar zdravlja Džeremi Hant, koga je premijerka Tereza Mej imenovala za šefa diplomatije umesto Borisa Džonsona, poručio je da je počastvovan ovim imenovanjem "u ključnom trenutku istorije zemlje".

- Vreme je da se našoj premijerki pruži podrška kako bi postigla veliki sporazum o Bregzitu - sad ili nikad - naveo je on na svom nalogu na Tviteru, nakon što je u ponedeljak uveče imenovan za ministra spoljnih poslova, posle Džonsonove ostavke.

Imenovanje Hanta (51), bliskog saveznika premijerke, umesto buntovnog Džonsona, moglo bi da promeni balans u vrhuški ministarskog tima Tereze Mej kad je reč o Bregzitu, ocenjuje Rojters. AP navodi da Hant važi za jednog od ministara najlojalnijih premijerki Mej.

Zanimljivo je, međutim, da je - dok je Džonson bio jedan od najistaknutijih zagovornika Bregzita - Hant pak, prvobitno, tokom kampanje uoči referenduma 2016, podržavao opciju ostanka u Uniji. Međutim, radiju LBC rekao je u oktobru 2017. da se predomislio s tim u vezi, delimično zbog toga što je, kako je tada objasnio, razočaran "arogancijom" u ponašanju EU tokom pregovora.

Prošlog meseca, Hant je rekao da je neprimereno da kompanije poput "Erbasa" upozoravaju na premeštanje radnih mesta zbog Bregzita, te da bi, umesto toga, trebalo da stanu iza Mej u njenim nastojanjima da izdejstvuje dobar sporazum o napuštanju EU. Inače, Hant je više od pet i po godina bio ministar zdravlja.

Britanska premijerka je Hanta za šefa diplomatije imenovala nakon što je Boris Džonson prethodno u ponedeljak podneo ostavku na tu funkciju u znak protesta zbog vladinih planova o bliskim trgovinskim odnosima sa Evropskom unijom.

Džonson je, u saopštenju povodom podnošenja ostavke, upozorio da će "Britanija završiti kao kolonija Evropske unije" nakon što je vlada objavila planove o bliskim trgovinskim odnosima s tim blokom i nakon što istupi iz njega iduće godine.

- Zaista srljamo ka statusu kolonije - i mnogi će se boriti za ekonomsku ili političku korist tog posebnog aranžmana - naveo je Džonson u svom saopštenju o ostavci.

Optuživši Mej da maše "belim zastavama" dok se "predaje u pregovorima sa EU", Džonson tvrdi da "san o Bregzitu umire, gušeći se bespotrebnom sumnjom u sebe".

Mej je rekla da je "pomalo razočarana" njegovom ostavkom nakon "produktivnih razgovora o Bregzitu" u petak, ali da, ako on ne može da podrži napore kako bi se postigao sporazum u interesu Britanije, onda je s pravom podneo ostavku.

Ostavku je u ponedeljak podneo i ministar za Bregzit Dejvid Dejvis, a u znak protesta zbog planova premijerke o izlasku zemlje iz EU, koji je ona usaglasila sa kabinetom prošlog petka. Mej je za novog ministra za Bregzit imenovala Dominika Raba, dosadašnjeg ministra za stambena pitanja i istaknutog zagovornika izlaska iz EU.

#Tereza Mej

'