AKTUELNO

Nemačka snažno podržava Srbiju u njenom strateškom cilju članstva u Evropskoj uniji i za poslednje tri godine je mnogo postignuto na tom putu, a Srbija je prepoznata kao lider u regionu, izjavio je odlazeći nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman.

On će ovog meseca, posle tri godine boravka, napustiti Srbiju i u Berlinu preuzeti funkciju zamenika načelnika Odeljenja za evropske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke.

U razgovoru za "Politiku" Ditman je naveo zadovoljan je činjenicom da Srbija ima već 14 otvorenih poglavlja.

- To je veoma dinamičan proces, čiju brzinu i tempo Srbija sama zadaje. Ima nekoliko oblasti u kojima možemo da vidimo značajan napredak, naročito u oblasti ekonomskih reformi, a ima i nekoliko oblasti u kojima treba uložiti dodatnih napora. To su, pre svega, oblasti vladavine prava, slobode medija, slobode mišljenja. Na Srbiji je da diktira tempo u ovom procesu - ocenio je Ditman.

On je rekao da Nemačka "veoma pozdravlja činjenicu da će srpska vlada iznova započeti izradu medijske strategije, zajedno s predstavnicima medijskih udruženja".

Na konstataciju novinara da migrantsko pitanje podriva jedinstvo EU i pitanje kako se sve to može odraziti na Srbiju i njen evropski put, Ditman je odgovorio da "zaista veruje da put u EU zavisi od same Srbije i ona sama sprovođenjem reformi određuje brzinu puta u EU".

- Migrantska kriza jeste veliki izazov, ne samo za EU, već i za sve zemlje Evrope, pa tako i za Srbiju. Posebno bih želeo da istaknem izvrsnu saradnju na ovom polju s Republikom Srbijom, njenom vladom i državnim organima. Ova saradnja je ispunjena duhom uzajamnog poverenja i mi je veoma cenimo - naveo je Ditman.

Na pitanje koliko su tačne spekulacije da bi na Balkanu mogli da budu izgrađeni kampovi za prihvat migranata, uz pominjanje i Srbije u tom kontekstu, Ditman je kazao da je "na Evropskom savetu samo dogovoreno da će se dati nalog za razmatrenje ove koncepcije".

- To sada treba sačekati. Meni nije poznato da se u tom kontekstu razmatra Srbija. Istakao bih i činjenicu da uvek vrlo blisko sarađujemo s našim partnerima. Nećemo donositi nikakve odluke po pitanju migranata i nećemo ništa učiniti a da ne sarađujemo u duhu poverenja s partnerima u Srbiji, kao što smo to činili od samog početka - rekao je odlazeći nemački ambasador.

Na konstataciju novinara da u velikom delu srpske javnosti vlada uverenje da evropski put najviše zavisi od rešavanja pitanja Kosova, Ditman je naveo da Nemačka "veruje da je veoma bitno da se dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova".

- Bitno je u ekonomskom i političkom smislu i za stabilnost celog regiona. Ali, pre svega to je bitno za ljude koji žive tamo i za srpsku zajednicu na Kosovu... Treba implementirati ono što je postignuto Briselskim sporazumom - ocenio je Ditman.

On je naveo da Nemačka "izričito pozdravlja unutrašnji dijalog o budućim odnosima s Kosovom, koji je predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić pokrenuo".

- Da, to je jedna od tačaka na putu u EU, koja je jasno rekla da neće uvoziti nikakav otvoren konflikt. To je značajna tačka, ali ne i jedina. Centralne tačke na evropskom putu su vladavina prava i da se učini napredak u pravcu sveobuhvatne normalizacije odnosa - rekao je Ditman.

Naglasio je da što se Nemačke tiče "ne postoji nikakav razlog da se dovodi u pitanje" to da dijalog Beograda i Prištine treba da se vodi pod pokroviteljstvom EU i uz posredovanje Visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Ditman je, odgovarajući na pitanje o nemačkim investicijama u Srbiji, naveo da "nije siguran u tačan broj fabrika u čijem je zvaničnom otvaranju učestvovao".

- Rekao bih tridesetak... Ja vidim jasnu perspektivu za dalje nemačke investicije - rekao je on.

#Lider

#Srbija

'