AKTUELNO

Umetnički predmeti vredni preko 40 miliona evra pronadjeni su tokom četvorogodišnje policijske akcije u Italiji, Španiji, Nemačkoj i Velikoj Brtianiji, saopštio je Evropol a prenosi BBC.

Velika operacija usmerena na otkrivanje kriminalnih grupa otkrila je preko 25.000 arheoloških artefakata, a 43 osobe za koje se sumnja da stoje iza ove ilegalne trgovine je uhapšeno u sredu, saopštio su Evropol i Evropska agencija za jačanje prava.

Policijska operacija je trajala četiri godine a artefakti su uglavnom otkopavani u Italiji i prodavani u aukcijskim kućama u Nemačkoj, zaključuje Evropol.

Pretres više desetina lokacija, u rano jutro u sredu, izvršilo je preko 250 policajaca, a rezultat je istrage koju je vodila specijalna jedinica italijanskih karabinjera uz pomoć policajaca iz Španije, Nemačke i Velike Britanije.

Kriminalne grupe koje su se bavile ovom trgovinom i koje su imale saradnike u Barceloni i Londonu evrpski policajci ocenjuju kao "veoma dobro organizovane". Ova operacija je ocenjena kao jedna od najvećih ikada izvedenih kada je u pitanju krijumčarenje artefakata iz Italije.

#Policija

'