AKTUELNO

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je danas da SAD imaju plan, koji će dovesti do okončanja programa za razvoj nuklearnog oružja i balističkih raketa Severne Koreje za godinu dana.

Bolton je u intervjuu za Si-Bi-Es najavio da će američki državni sekretar Majk Pompeo uskoro razgovarati o tome sa Severnom Korejom.

- Državni sekretar Majk Pompeo razgovaraće o tome sa Severnokorejcima u bliskoj budućnosti, o tome kako zaista demontirati ceo njihov program za oružje za masovno uništenje i balističke rakete za godinu dana - rekao je Bolton.

Bolton je rekao da bi Severnoj Koreji išlo u korist da sarađuje kako bi joj sankcije bile ubrzo ukinute i kako bi počela da pristiže pomoć iz Južne Koreje i Japana, preneo je AP.

On je dodao da ako je Severna Koreja već donela stratešku odluku da to učini, i ako bude sarađivala, "možemo da napredujemo veoma brzo".

Govoreći o svom sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, tokom nedavnog sastanka u Moskvi, Bolton je rekao da je s Putinom razgovarao o navodnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore u SAD, preneo je ranije Rojters.

Predsednik Putin mu je, kako je rekao, naglasio da se ruska država nije mešala u izbore u SAD 2016. godine.

Bolton je rekao da je sa Putinom razgovarao i o pripajanju Krima Rusiji, preneo je Rojters.

- Predsednik Putin je bio prilično jasan (u razgovoru) sa mnom o tome i moj odgovor je bio da ćemo morati da se saglasimo da među nema saglasnosti o Ukrajini. To nije stav SAD - rekao je Bolton.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost s Putinom se sastao 27. juna u Moskvi.

Nakon tog susreta, pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao je da su Moskva i Vašington postigli dogovor o održavanju skorog samita Vladimira Putina i Donalda Trampa.

Kremlj i Bela kuća kasnije su saopštili da će se Putin i Tramp sastati 16. jula u Helsinkiju.

#Nuklearno oružje

#Severna Koreja

#Vašington

'