AKTUELNO

Nije potpuno jasno ko stoji iza pucnjave, ali Jordan je u prošlosti više puta bio meta islamista.

Najmanje sedam osoba je ubijeno u napadima naoružanih muškaraca koji su se desili na jugu Jordana, a među njima su i jedna kanadska državljanka, četvorica policajaca i dva civila. U napadima ima i dosta povređenih.

Napad se desio u Karaku, 120 kilometara južno od Amana, turističkoj destinaciji poznatoj po jednom od najvećih tvrđava iz krstaškog perioda u regionu.

Rojters navodi da je vlada Kanade potvrdila da je ubijen jedan njen drzavljanin.

Prvi napad se desio kada je policijska partola došla da proveri požar koji je izbio u jednoj kući u Karaku, i tom prilikom su muškarci koji su se nalazili u kući pucali na policajce i jednog od njih ranili, a zatim su pobegli automobilom.

Kako se navodi, drugi napad se desio kada su naoružani napadači napali drugu patrolu policije bez povoda, dok su istovremeno napadači koji su se sakrili u tvrđavi otvorili su vatru na policijsku stanicu i tom prilikom ranili nekoliko policajaca i prolaznika, navodi AFP pozivajući se na jordansku novinsku agenciju Petra.

Bezbednosni izvori su naveli i da je nekoliko ljudi zarobljeno na nižem spratu tvrđave, kada su se napadači tamo sklonili, ali su demantovali navode medija da su uzeti kao taoci.

Jordanski odbor za turizam opisao je tvrđavu u Karaku, koja datira iz 12 veka i koja je izdržala mnoge opsade, kao "lavirint kamenih svodova i beskonačnih prolaza".

Opšte bezbednosne službe navela je da je pet ili šest naoružanih muškaraca umešano u pucnjavu.

Premijer Jordana Hani al Malki koji se nalazio u parlamentu u vreme incidenta, rekao je da su "specijalne snage i policija okružili 10 naoružanih muškaraca koji se skrivaju u tvrđavi.

Jordan je glavni član koalicije okupljene oko SAD u borbi protiv takozvane Islamske države u susednoj Siriji.

S. P.

#Jordan

#Napad

#Policija

'