AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da "sudbina" Evrope zavisi od migrantskog pitanja, uoči samita EU na kome će se to razmatrati.

- Evropa ima mnogo izazova, medjutim onaj vezan za migrantsko pitanje bi mogao da odluči sudbinu Evropske unije - rekla je Angela Merkel u obraćanju nemačkim poslanicima pred odlazak na današnji samit Unije u Briselu prenosi agencija Frans pres.

Ona je pozvala zemlje članice da traže "multilateralna" a ne "jednostrana" rešenja.

Nemačka kancelarka je branila svoju odluku da otvori vrata zemlje migrantima 2015. godine, navodeći da je to bio jednokratan humanitarni gest da se pomogne da se smanji pritisak na druge evropske zemlje.

Kako prenosi AP ona je rekla poslanicima da su vodje Austrije i Madjarske lično od nje tražile pomoć 2015. kada je stigao priliv migranata u njihove zemlje. ;

- Rekli smo da ćemo pomoći u vanrednoj situaciji, i sada, kao i tada, mislim da je to bila ispravna odluka - rekla je Merkel.

Merkel je ukazala da se situacija sada promenila i da su Evropi potrebna zajednička rešenja za pitanje migranata. Rekla je da i dalje postoje podele oko tog pitanja ali takodje i jedinstvo oko toga da je potrebno smanjiti migraciju, zaustaviti krijumčare i ojačati evropske spoljne granice.

Kancelarka je sama pod velikim političkim pritiskom oko tog pitanja u svojoj zemlji. Ona je upozorila na rizik da Evropa izgubi svoju dušu i vrednosti zbog kojih je postala toliko jaka ako treba da se opredeli za potpuno obezbedjenje granica i politiku svako za sebe naspram migranata, u trenutku kada se brojne vlade EU zalažu za čvrst stav oko toga.

Merkel je rekla da je mnogo stvari u pitanju kada je reč o migrantima, zbog kojih su izbile jake tenzije medju evropskim prestonicama, što se videlo ove nedelje oko prihvata migranata iz brodova nevladinih organizacija koji su ih spasli.

Ona je rekla da želi formiranje "koalicije volontera" medju 28 zemalja EU da se zaključe sporazumi koji bi omogućili vraćanje migranata u prvu zemlju gde su bili registrovani.

- To nije savršeno rešenje ali je početak" da se kontroliše kretanje tražilaca azila unutar EU, koji nemaju prava da biraju zemlju prihvata - rekla je Merkel.

Kako navodi agencija Frans pres ne zna se da li će taj početak rešenja biti dovoljan da se Merkel politički spasi u svojoj zemlji. Desno krilo njene krhke vladajuće koalicije traži da se odluče konkretne mere oko migranata na samitu danas i sutra u Briselu.

Ukoliko tih mera ne bude nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, predsednik sestrinske bavarske partije Angele Merkel, CSU, preti da jednostrano već iduće nedelje s nemačke granice vrati migrante ; koji su već registrovani na drugom mestu. Takva mera mogla bi da izazove raspad vladajuće koalicije i nove izbore, navodi agencija Frans pres.

#Angela Merkel

#EU

#Migranti

'