AKTUELNO

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da očekuje da predsednici SAD i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin sastanu "u ne tako dalekoj budućnosti", nakon planirane posete Moskvi savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

Pompeo je, u intervjuu za MSNBC, rekao da Bolton planira da u Moskvu putuje u nedelju ili ponedeljak.

- Mislim da će se verovatno predsednik Tramp sastati sa svojim kolegom u ne tako dalekoj budućnosti, nakon tog (Boltonovog) sastanka - rekao je Pompeo.

Upitan da li će Tramp posetiti Moskvu na leto, Pompeo je rekao da ne zna predsednikov raspored.

Ruski mediji su preneli u utorak da nema planova za takav susret pre samita NATO-a u Briselu, koji se održava 11. i 12. jula, a kome će Tramp prisustvovati.

Pompeo je rekao da SAD, u konverzaciji sa Rusijom, "pokušavaju da nađu područja gde im se interesi preklapaju, ali i da štite američke interese gde toga nema".

On je dodao da je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu izrazio zabrinutost zbog ruskog mešanja u američke izbore i zbog njenog ponašanja u Siriji i Ukrajini, ali je dodao:

Na područjima gde možemo naći zajednički interes, svakako da ćemo to i učiniti".

Tramp i Putin su se dosad dvaput sastali na marginama globalnih samita, i razgovarali su barem osam puta telefonom, navodi Rojters.

#Majk Pompeo

'