AKTUELNO

Samit lidera Evropske unije (EU) zakazan 28. i 29. juna u Briselu posvećen najviše migrantima će biti težak, posebno zbog bojkota zemalja centralne Evrope sutrašnjem mini samitu, ocenio je danas portparol francuske vlade Benžamen Grivo.

- Ne treba da lažemo naše građane. Samit naredne nedelje će biti težak - rekao je Grivo u izjavi francuskom radiju Evropa 1 i dodao da će pitanje migranata biti na dnevnom redu sutrašnjeg mini samita u organizaciji Evropske komisije.

Grivo je rekao da su stavovi o pitanju migranata daleko od složnih a da situaciju dodatno komplikuje bojkot sutrašnjem mini samitu zemalja Višegradske grupe koju čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, inače zastupnice tvrde struje prema imigraciji.

Prema radnom dokumentu mini samita u čiji je uvid imala agencija Frans pres, učesnici bi trebalo da razgovaraju o "mehanizmu solidarnosti" prema kvotama, odnosno preraspodeli migranata po zemljama EU, čemu se od ranije protivi Vipegradska grupa.

Mini samit u nedelju okupiće desetak evropskih lidera, među kojima bi trebalo da bude i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Evropska komisija je ranije navela da je taj mini samit otvoren za sve evropske zemlje koje žele da učestvuju.

#EU

#Francuska

#Migranti

#Vlada

'