AKTUELNO

Holandija "nije sklona" francusko-nemačkom predlogu za budžet evrozone, rekao je danas u Luksemburgu holandski ministar finansija Vopke Hukstra.

"Što se tiče fiskalnog kapaciteta ili budžeta evrozone, postavlja se jedno pitanje: koji tip problema to treba da reši. To nam nije jasno i nismo skloni predlogu", rekao je Hukstra prilikom dolaska na sastanak sa svojim kolegama iz evrozone. Prema njegovim rečima, "treba proučiti" ideje Pariza i Berlina za reformu evrozone u kojima ima "veoma dobrih elemenata".

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron su u utorak izneli više predloga za reformu ekonomske i monetarne unije, medju kojima je i budžet evrozone za koji bi trebalo skupiti više desetina milijardi evra.

Te predloge večeras treba da prouče ministri finansija 27 članica EU, bez Velike Britanije, koji su se okupili u Luksemburgu, pre nego što budu predstavljeni šefovima država i vlada na samitu EU u Briselu 28. i 29. juna.

Početkom godine, osam država severa Evrope, medju kojima Holandija, ali i Irska, Finska i druge, izjasnile su se protiv takvog budžeta. Ideja investicionog budžeta evrozone, s ciljem da se podrži ekonomski rast, bila je deo Makronovih predloga za Evropu.

#EU

#Holandija

'