AKTUELNO

Sobranje Makedonije sutra počinje proces ratifikacije dogovora sa Grčkom

Predsednik makedonske skupštine Talat Džaferi sednicu je zakazao nakon što se sreo sa šefovima poslaničkih grupa, uključujući o opoziciju.

Džaferi očekuje da dogovor koji su u nedelju potpisali šefovi diplomatija Makedonije i Grčke, bude ratifikovan do petka.

Predlog zakona o ratifikaciji dogovora sa Grčkom, koji je pre podne usvojila Vlada Makedonije, dobio je evropsku zastavicu, što će ubrzati proceduru ratifikacije.

Evropska zastavica će omogućiti da dogovor razmatra Odbor za evropska pitanja čiji je predsednik poslanik vladajuće koalicije Artan Grubi, umesto Odbor za spoljne poslove, nadležan za ratifikaciju međunarodnih dogovora, kojim predsedava poslanik opozicionog VMRO DPMNE koji se protivi tom sporazumu.

Dogovorom o rešavanju spora oko imena Makedonije predviđeno je da na plenarnoj sednici poslanici taj dokument bude usvojen prostom većinom od 61 poslanika.

Nakon usvajanja, dogovor će biti poslat predsedniku Makedonije Djorđu Ivanovu koji ima rok od sedam dana da ga potpiše.

Ukoliko predsednik ostvari pretnju i ne potpiše dokument, dogovor će ponovo biti stavljen na glasanje u Sobranju, a tada je za ratifikaciju potrebna apsolutna većina, odnosno glasovi 61 poslanika.

Podršku vladinoj koaliciji, u kojoj su SDSM i albanska DUI sa manjim partnerima, najavile su i opozicione partije Albanca.

U slučaju da bude ponovo izglasan dogovor s Grčkom, makedonski predsednik je, prema Ustavu, obavezan da ga potpiše.

Nakon ratifikacije u Sobranju, Grčka će obavestiti NATO da više nema prepreka za ulazak Makedonije u tu alijansu i EU da nema prepreka da dobije datum za početak pregovora o učlanjenju.

Dogovorom o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i o strateškom partnerstvu dve susedne zemlje predviđeno je da Makedonija promeni ime u Severna Makedonija i da to garantuje ustavnim izmenama do kraja godine. Tim dokumentom Makedoncima je takođe priznat makedonski identitet, jezik i kultura, kao i kodovi MK i MKD.

U Makedoniji bi o tom dokumentu građani, prema ranijim najavama Vlade, trebalo da se izjasne na referendumu krajem septembra ili početkom oktobra, nakon čega bi u slučaju da bude uspešan sledile ustavne izmene, polse kojih bi Grčka ratifikovala sporazum u parlamentu.

#Dogovor

#Grčka

#Makedonija

'