AKTUELNO

Sporazum o novom imenu je potpisan uprkos protivljenju grčke i makedonske opozicije i građana, koji su organizovali proteste u obema zemljama.

Makedonska vlada usvojila je danas Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o novom imenu te bivše jugoslovenske republike i prosledila ga u parlamentarnu proceduru. Sporazum su u nedelju na grčkoj teritoriji Prespanskog jezika potpisali šefovi diplomatije Makedonije i Grčke u prisustvu premijera dveju zemalja, Zorana Zaeva i Aleksisa Cipras.

Sporazum je potpisan uprkos protivljenju grčke i makedonske opozicije i građana, koji su organizovali proteste u obema zemljama.

Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE protivi se sporazumu i najavila je preduzimanje mera za sprečavanje ratifikacije, a predsednik Djorđe Ivanov je izjavio da zakon o ratifikaciji sporazuma neće otpisati jer smatra da je on šteta po državu Makedoniju i da je protiv Ustava te zemlje.

Da bi sporazum bio ratifikovan u parlamentu je u prvom glasanju potrebna prosta većina od 31 glasa s tim da se obezbedi prisustvo 61 poslanika, od ukupno 120. Ako Ivanov ostane pri stavu i ne potpiše zakon, biće obavljeno drugo glasanje u parlamentu, a tada će za izglasavanje biti potrebna natprosečna većina od 61 poslanika, uz kvorum od neophodne dvotrećinske većine.

Ivanov ima rok od sedam dana da potpiše zakon. Sporazum o novom imenu Makedonije trebalo bi toj državi da omogući otvaranje pregovora o priključenju EU i članstvo u NATO, već do kraja leta.

Sporazumom je predviđeno da se najverovatnije u septembru ili oktobru u Makedoniji održi referendum o (ne)prihvatanju novog imena.

Novo ime Makedonije biće "Republika Severna Makedonija".

#Grčka

#Makedonija

#Sporazum

'