AKTUELNO

Ratni brod kineske mornarice zaplenio je u četvrtak podvodni američki dron, zbog čega su SAD uputile zvanični demarš Kini.

Kina i Sjedinjene Američke Države koriste vojne kanale da adekvatno reše pitanje američkog podvodnog drona koji je kineska mornarica zaplenila u Južnom kineskom moru, saopštile su danas kineske vlasti, dok kineski državni list izražava očekivanje da će to pitanje biti glatko rešeno.

Ratni brod kineske mornarice zaplenio je u četvrtak podvodni dron koji je američki okeanografski brod spustio u međunarodne vode Južnog kineskog mora, zbog čega su SAD uputile zvanični demarš Kini uz zahtev za vraćanje podvodnog drona, javio je juče Rojters, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika američkog Ministarstva odbrane.

- Razume se da Kina i SAD koriste vojne kanale kako bi adekvatno rešile to pitanje - navodi se u kratkom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine, bez daljih detalja.

List "Global tajms", koji objavljuje glasilo vladajuće Komunističke partije "Narodni dnevnik", navodi da je kineski ratni brod otkrio "neidentifikovanu opremu" i proverava je radi plovidbene bezbednosti.

Portparol Pentagona Džef Dejvis izjavio je da Pentagon ozbiljno shvata zaplenu svog drona. - To je naše, jasno je obeleženo kao naše i želeli bismo da nam se to vrati. I ne bismo voleli da se tako nešto ponovi -  istakao je on. Incident, prvi ovakve prirode u novijoj istoriji, dogodio se severozapadno od zaliva Subik, koji se nalazi na zapadnoj obali filipinskog ostrva Luzon, baš u trenutku kada se brod američke mornarice "Boudič", za koji američki zvaničnik navodi da služi za okeanografska istraživanja, spremao da na površinu izvuče podvodno vozilo bez ljudske posade.

Rojters zaključuje da će zaplena drona pojačati zabrinutost zbog većeg kineskog vojnog prisustva i agresivnog stava u spornim vodama Južnog kineskog mora, koji uključuju militarizaciju vojnih ispostava.

J. Stanković

#Dron

#Kina

#SAD

'