AKTUELNO

Evropski komesar za proširenje I susedsku politiku Johanes Han poručio je danas u Beču da su vrata EU nesumnjivo otvorena za zemlje Zapadnog Balkana I istakao da kandidati moraju pre svega da budu svesni da bez vladavine prava nema napretka na evropskom putu.

Han je, govoreći na bečkom "Joint Vienna institute" (JVI), koji je osnovalo šest međunarodnih organizacija, među kojima je I MMF, kao i austrijska vlada, na takozvanom godišnjem predavanju na temu "Strategija EU za Zapadni Balkan", objasnio da, iako neke snage na Zapadnom Balkanu flertuju sa navodnim alternativama evropskom putu, ne postoji alternativa.

- Postoje mnogo pogrešna shvatanja o podršci. Građani Srbije, na primer, vide Rusiju kao najvećeg donatora, ispred Kine I EU, ali realnost je da je Unija najveći donator. Samo je Austrija, zemlja iz koje dolazim, četiri puta više investirala u Srbiju nego Rusija. Slične brojke su I u trgovini. Rusija snabdeva region energentima, ali zapadnobalkanske ekonomije su integrisane u EU. EU je daleko najveći trgovinski partner regiona, I 70 odsto stranih direktnih investicija u Zapadni Balkan došle su iz EU, dok je udeo Rusije svega pet odsto - naglasio je on.

Govoreći o zemljama Zapadnog Balkana koje imaju kandidatski status, Han je ocenio da je Srbija na dobrom putu, ali da, kako je rekao, mora da postavi osnove za napredak u vladavini prava.

Podsetio je da je u izveštaju o napretku Evropska komisija jasno stavila do znanja da Srbija mora pod hitno da pokrene reforme u poboljšanju stanja slobode izjašnjavanja, kao i sprovede reformu pravosuđa u cilju obezbeđivanja njegove nezavisnosti.

Što se Crne Gore tiče, ocenio je da povratak opozicije u parlament može da pomogne daljem napretku posebno u vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je izrazio posebnu zabrinutost zbog političke kontrole medija i nevladinog sektora u Crnoj Gori, pdosećajući da su sloboda medija i izjašnjavanja osnovna prava u EU.

Istakao je da to što je neka zemlja članica NATO nije garancija za dobijanje "zelenog svetla" za članstvo u EU, kao što nije dovoljno da neka zemlja bude treirana kao "sidro stabilnosti u regionu".

Podsetio je da se reforme ne sprovode zarad EU, već da se radi o širem procesu modernizacije zemalja. Vlade Zapadnog Balkana, prema njegovim rečima, moraju aktivnije da sprovode reforme u interesu svojih građaja.

Ukazao je da EU pokušava da ostavri ekonomsku zajednicu na Zapadnom Balkanu, sa ciljem ukidanja prepreka i poboljšanja saradnje u tom delu Evrope.

- U poslednjih 10 godina se udvostručio trgovinski obim svih zemalja regiona sa EU, ali ne i između zemalja. To mora da se promeni - poručuje Han.

#EU

#Johanes Han

'