AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je na samitu Šangajske organizacije za saradnju (SCO) da su antiteroristički napori prioritet ove regionalne grupe na čelu sa Moskvom i Pekingom.

U obraćanju na samitu, u kineskom gradu Čingdao, Putin je sinoć rekao da novi sporazum koji je taj blok usvojio podrazumeva planove za zajedničke antiterorističke napore u naredne tri godine, prenosi danas AP.

Taj blok, inače, obuhvata Kinu, Rusiju, četiri bivše sovjetske centralnoazijske zemlje, Indiju i Pakistan.

Putin je naveo da novi sporazum o antiterorizmu predviđa zajedničke vojne vežbe, razmenu informacija i sprovođenje koordinisane antiterorističke akcije.

On je istakao potrebu da ta grupa pomno prati situaciju u Avganistanu kako bi predupredila pretnje ekstremista u toj zemlji.

Ruski predsednik je, u obraćanju na skupu lidera Šangajske organizacije za saradnju, pozdravio planirani samit SAD i Severne Koreje, istakavši doprinos Pekinga smanjenju tenzija na Korejskom poluostrvu.

S druge strane, kritikovao je povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i naglasio da su članice regionalnog bloka zabrinute zbog ovog američkog poteza.

Odluka Vašingtona da izađe iz sporazuma mogla bi da "destabilizuje situaciju" u regionu, upozorio je Putin, napomenuvši da će Moskva nastaviti da poštuje svoje obaveze u okviru nuklearnog sporazuma sa Iranom.

#Moskva

#Peking

#Vladimir Putin

'