AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva nikada nije zatražila da joj se dozvoli povratak u G8 (grupu osam najrazvijenih država sveta).

TASS prenosi da je Lavrov to kazao ruskom televizijskom "Kanalu 1", komentarišući sugestiju predsednika SAD Donalda Trampa da Rusiju treba ponovo primiti.

- Kada su naši zapadni partneri odlučili da se vrate na format G7, mi smo prihvatili njihovu odluku i od tada radimo na drugim platformama. Članovi Šangajske organizacije za saradnju, BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) i G20 dele naš pristup - rekao je Lavrov.

On je dodao da "ultimatumi nisu dovoljni za G20, tamo je potrebno dogovoriti se".

- Grupa 20 je mehanizam za postizanje koncenzusa. Verujem da je to platforma koja najviše obećava kada je u pitanju budućnost- poručio je Lavrov.

Predstavnici zemalja Evropske unije složili su se juče na samitu Grupe 7 (G7) da još nisu ispunjeni uslovi da se Rusija vrati u grupu, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na marginama samita G7 koji se održava u kanadskoj pokrajini Kvebek, preneo je Rojters.

Rusija je 1997. godine pristupila G7, čime je format grupe promenjen na G8, ali je zbog ukrajinske krize i pripajanja Krima 2014. suspendovana iz članstva.

#Donald Tramp

#Sergej Lavrov

'