AKTUELNO

Iračanin, koji je osumnjičen za silovanje i ubistvo 14-godišnje devojčice, najverovatnije je pobegao iz zemlje i vratio se u Irak, saopštili su danas nemački zvaničnici.

Policija je ranije saopštila da traga za 20-godišnjim Alijem Bašarom, ali da sumnja da je s porodicom pre nekoliko dana pobegao u Erbil u Iraku.

Kako je navela, njemu je uskraćen azil, alil da on nije deportovan. On je, kako je prethodno objavljeno, bio osumnjičen za niz drugih prekršaja u toj oblasti u Nemačkoj, među kojima je i oružana pljačka.

Veruje se da je on u Nemačku stigao u oktobru 2015, na vrhuncu migrantskog upliva u tu zemlju i da je ulagao žalbe na odbijanje njegovog zahteva za azil.

Policija je ranije saopštila da je uhapsila drugog osumnjičenog, 35-ogodišnjeg državljanina Turske, ali ga je danas pustila nakon što su se pojavili "novi dokazi", koji ga oslobađaju optužbi.

Tužilaštvo je prethodno saopštilo da su dvojica muškaraca, 20-godišnji Iračanin i 35-godišnji Turčin koji su živeli u tom gradu čekajući odobrenje za azil, optuženi za silovanje i ubistvo devojčice, u noći kada je nestala.

Iako je žrtva Suzana Feldman bila Jevrejka, Centralni savet Jevreja u Nemačkoj upozorio da se tom zločinu ne pripisuju antisemitski motivi, prenosi Rojters. Nestanak tinejdžerke prijavljen je 22. maja, a u sredu je pronađena mrtva u šumovitom području, u blizini šina, navela je policija.

Policija je u nedelju saopštila da je 14-godišnji dečak, izbeglica, došao u stanicu u Visbadenu i rekao da je devojčica ubijena i silovana, a zatim imenovao Iračanina kao mogućeg počinioca.

Ranija ubistva koja su počinili tražioci azila u Nemačkoj, izazvala su tenzije zbog priliva više od milion migranata u 2015. i 2016. godini, što je pitanje koje je krajnje desničarskoj stranci Alternativa za Nemačku (AfD) pomoglo da uđe u parlament na prošlogodišnjim izborima.

#Irak

#Nemačka

#Ubistvo

'