AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se njegov sastanak sa američkim liderom Donaldom Trampom još nije dogodio zbog jake unutrašnje političke borbe u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo bi trebalo da pitate naše kolege iz Sjedinjenih Američkih Država. Prema mom mišljenju, to je posledica žestoke unutrašnje političke borbe u Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je Putin u intervjuu za austrijsku televiziju ORF.

On je dodao da se više puta sastajao sa Trampom na različitim međunarodnim forumima i da redovno sa njim razgovara telefonom.

Putin je naveo da deli zabrinutost američkog predsednika o eventualnoj novoj trci u naoružanju i nada se da će oni lično razmisliti kako da je spreče.

- U jednom od poslednjih telefonskih razgovora Donald je rekao da je zabrinut zbog mogućnosti nove trke u naoružanju. Potpuno se slažem sa njim. Mi nismo inicijatori ovakvog razvoja događaja, kao što znate, nismo se mi povukli iz Sporazuma o ograničavanju sistema protivraketne odbrane. Ali ja delim mišljenje američkog predsednika da moramo da razmislimo kako da sprečimo novu trku u naoružanju. I nadam se da će ovaj rad početi i među nama lično - naglasio je Putin.

Sporazum o ograničavanju sistema protivraketne odbrane potpisali su SSSR i SAD u maju 1972. godine. Njegov rok trajanja nije ograničen, ali se može prekinuti u bilo kojem trenutku. Godine 2001. Vašington je najavio povlačenje iz Sporazuma, a od 2002. godine Sporazum o PRO je nevažeći.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov podsetio da je nakon povlačenja SAD iz Sporazuma ruska strana pokušala da ubedi Vašington o štetnoj prirodi tog koraka i stvori mehanizam za zajedničko razmatranje pitanja zaštite od balističkih raketa.

#Donald Tramp

#Vladimir Putin

'