AKTUELNO

Sjedinjene Američke Države uložile su veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, u kojem se traži način da se obezbedi "međunarodna zaštita" palestinskih civila.

Istovremeno, Savet bezbednosti UN pripremao se da glasa o suprotnom predlogu SAD, kojim se osuđuje pokret Hamas zbog nedavne eskalacije nasilja u Gazi.

Prilikom ulaganja veta na nacrt rezolucije, koji je predložio Kuvajt i koji podržavaju arapske zemlje, američka ambasadorka u UN Niki Hejli nazvala je rezoluciju "grubim jednostranim" pogledom jer zahteva da izraelska vojska obustavi upotrebu "bilo kakve prekomerne, neproporcionalne i neselektivne sile", a ne pominje Hamas, palestinski pokret koji ima kontrolu nad Gazom.

Hejli je rekla da je rezolucija u velikoj meri netačna u opisivanju nedavnih događaja u Pojasu Gaze tvrdeći da bi naškodila svakom naporu u pravcu postizanja mira.

- Teroristička grupa Hamas snosi glavnu odgovornost za užasne uslove za život u Gazi - rekla je Hejli uoči glasanja.

Od 15 zemalja-članica Saveta bezbednosti, 10 je glasalo za rezoluciju, među kojima je bila i Francuska, a samo su SAD uložile veto. Četiri članice bile su uzdržane, među kojima je i Velika Britanija, preneo je Rojters.

Neimenovani diplomata, zaposlen u Savetu bezbednosti UN, rekao je ranije za AP da su SAD predložile obimne amandmane, kojima bi se osudio Hamas zbog njegove uloge u nedavnom nasilju.

Nije poznato da li će amandmani biti usvojeni, dodaje američka agencija.

U predlogu rezolucije, pod pokroviteljstvom Kuvajta, zahteva se obustava "upotrebe bilo kakve prekomerne, nesrazmerne i neselektivne sile" izraelske vojske.

U istom dokumentu se izražava i žaljenje zbog ispaljivanja raketa iz Pojasa Gaze na izraelske civilne oblasti.

Glasanje je, prema prvobitnom planu, trebalo da bude održano u četvrtak uveče, ali su diplomate izjavile da će biti odloženo barem do danas.

#Palestina

#SAD

#Veto

'