AKTUELNO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da će u fokusu sastanka Saveta NATO-Rusija 31. maja biti situacija u i oko Ukrajine kao i vojne aktivnosti u Evropi.

Na konferenciji za novinare u Varšavi gde se održava prolećna sednica Parlamentarne skupštine NATO, Stoltenberg je istakao da je "Rusija naš sused", prenela je agencija Tas s.

- Rusija je tu da bi ostala tako da je potrebno da nastavimo da se angažujemo u dijalogu sa Rusijom i ove sedmice imaćemo novi sastanak Saveta NATO-Rusija - rekao je šef NATO.

Stoltenberg je rekao i da se na zasedanju u Varšavi razgovaralo, između ostalog, "kako NATO da spoji zastrašivanje i politički dijalog sa Rusijom".

- Savet NATO-Rusija je način da se dotaknu mnoga pitanja, uključujući vojnu transparentnost, umanjenje rizika i, takođe, Ukrajina - dodao je on.

Stoltenberg je rekao da se Rusija meša u demokratske procese u drugim zemljama, kao što su sajbernapadi, prenela je agencija AP.

On je pozvao Rusiju da preuzme odgovornost za obaranje malezijskog aviona iznad Ukrajine 2014. godine.

Ruska strana će, kako se očekuje, da postavi pitanje u vezi vojne vežbe NATO, najveće u posle hladnoratovskom periodu, planirane na jesen u Norveškoj.

U vojnoj vežbi učestvovaće više od 40.000 pripadnika NATO i partnerskih zemalja.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki danas je na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO rekao da je planirani ruski gasovod Severni tok 2 "novo hibridno oružje", koje Moskva želi da upotrebi da potkopa NATO i EU.

Severni tok 2 je "otrovna pilula za evropsku bezbednost", upozorio je poljski premijer.

SAD i neke članice EU dele kritički stav Poljske prema tom projektu, i upozoravaju da bi to moglo da da Moskvi širu moć u zapadnoj Evropi, navela je američka agencija.

#NATO

#Savet

#Ukrajina

'