AKTUELNO

Američki ministar finansija Stiven Mnučin izjavio je danas da su SAD i Kina ‘stavile trgovinski rat na čekanje’, posle dvodnevnih pregovora za koje je rekao da su doveli do značajnog napretka.

Kina je juče prihvatila da "značajno uveća" kupovinu američke robe i usluga. Usaglašeno je "značajno povećanje" američkog izvoza poljoprivrednih i energetskih proizvoda, kao i veći napori za povećanje trgovine proizvodima i uslugama.

Mnučin, koji je vodio razgovore s američke strane, rekao je za Foks njuz da je "američki tim" dobio "brojna obećanja" kada je u pitanju okvir za smanjenje deficita tokom predstojećeg vremena.

Zbog tog napretka, kako je rekao američki ministar finansija, administracija predsednika SAD Donalda Trampa saglasila se da "kaznene tarife" na kineske proizvode stavi "na čekanje".

Jedan od ciljeva vlade predsednika Donalda Trampa je da navede Kinu na korake koji bi smanjili deficit SAD u trgovini s Kinom za najmanje 200 milijardi dolara do kraja 2020.

Ranije danas je kineska agencija Sinhua prenela da je kineski vicepremijer Liu He, koji je predvodio kinesku delegaciju u pregovorima u Vašingtonu, rekao da su se Kina i SAD složile da izbegnu svaki trgovinski rat i povećanje carina.

#Kina

#SAD

'