AKTUELNO

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da "postoje pukotine u evropskoj solidarnosti koje su postale očigledne u kontekstu migrantske krize".

- U ime solidarnosti mi ćemo jednog dana poželeti dobrodošlicu novim partnerima i članicama na Zapadnom Balkanu - rekao je on u svom govoru na konferenciji o Stanju Unije 2018. u Firenci.

Junker je dodao da je tom regionu potrebna evropska perspektiva, inače rizikuje da se vrati konfliktu. On je takođe upozorio na populizam u Evropi.

- Populisti i nacionalisti su imali materijala da nahrane svoja osećanja i povećaju distancu od drugih zahvaljujući migrantskoj krizi - rekao je Junker, prenosi agencija Ansa. Junker je dodao da se na taj način solidarnost postepeno gubi.

On je naveo da su zemlje Severne Evrope "ponovo otkrile izraz koji prezirem - Mediteranski klub" kako bi označile zemlje juga Evrope koje su suočene sa migrantskom krizom.

- To bi trebalo da se koristi samo u turizmu - dodao je on. On je takođe kazao da Evropa i solidarnost idu zajedno i da je solidarnost deo osnivačkog dogovora Evrope.

- Ja sam bio među onima koji su verovali da moramo prepoznati dostojanstvo italijanskog i grčkog naroda koji su tražili više solidarnosti: mi smo im se pridružili, nismo mogli da napustimo te zemlje. Naš odgovor da im pružimo ruku nažalost je stigao kasno - zaključio je Junker.

#Zapadni Balkan

#Žan - Klod Junker

'