AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da jednostrano povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom potkopava poverenje u globalni poredak.

U govoru koji je danas održala u zapadnom nemačkom gradu Minsteru, Merkelova je ukazala da je bilo potrebno 12 godina rada na nuklearnom sporazumu koji su 2015. godine svetske sile postigle sa Iranom, prenosi AP.

Ona je priznala da "taj sporazum svakako nije idealan", dodavši da sa Iranom postoje i mnoga druga zabrinjavajuća pitanja.

- Ipak, mislim da nije u redu jednostrano otkazivati sporazum koji je usaglašen i odobren u Savetu bezbednosti UN. To potkopava poverenje u međunarodni poredak - istakla je kancelarka.

Ona je pomenula i povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

- Ako uvek kažemo da će, ako nam se stvari ne sviđaju i ne možemo da ostvarimo novi međunarodni poredak, svako raditi šta mu je volja, to je loša vest po svet - zaključila je Merkelova.

Ona je danas razgovarala telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a tom prilikom su naglasili važnost očuvanja iranskog nuklearnog sporazuma, u kontekstu jednostranog povlačenja Vašingtona iz tog sporazuma, saopštio je Kremlj.

Razgovarali su o situaciji vezanoj za Zajednički sveobuhvatni akcioni plan nakon jednostranog povlačenja SAD iz njega i istakli ključnu važnost očuvanja tog plana iz perspektive međunarodne i regionane bezbednosti , navela je pres služba Kremlja i dodala da je poziv inicirala nemačka strana, preneo je Tas.

Rojters podseća da je američki predsednik Donald Tramp u utorak objavio da sporazum postignut 2015, kojim su Iranu ukinute sankcije da bi zauzvrat ograničio nuklearni program, nije učinio dovoljno na uklanjanju pretnje koju Iran predstavlja po SAD i saveznike na Bliskom istoku.

#Angela Merkel

#SAD

'