AKTUELNO

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na 'hitnu obustavu svih neprijateljskih akata' i provokativnih akcija kako bi se izbeglo 'novo rasplamsavanje sukoba' na Bliskom istoku.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je novinarima da su mirovne snage UN na Golanskoj visoravni ostale u kontaktu sa sirijskom i izraelskom vojskom, "pozivajući obe strane da pokažu maksimalnu uzdržanost" i da se pridržavaju sporazuma o primirju iz 1974, prenosi AP.

On je kazao da je generalni sekretar pratio "sa najvećom zabrinutošću" izveštaje tokom noći o lansiranim raketama iz Sirije kojima su ciljane pozicije izraelskih snaga i napade Izraela u znak odmazde, kao i da mu je lakše zbog današnje "situacije koja je delimično normalizovana".

Dižarik je kazao da je Gutereš "vrlo uključen" i da je u kontaktu sa "različitim ljudima na različitim nivoima" povodom napada.

Iranske snage u Siriji noćas su izvele raketni napad na izraelske vojne baze na Golanskoj visoravni, na šta je Izrael oštro uzvratio, a Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da je u izraelskim napadima poginulo najmanje 23 ljudi, uključujući pet sirijskih vojnika.

Pročitajte još: Tramp: Sastanak s Kimom u Singapuru 12. juna

#Antonio Gutereš

#Ujedinjene nacije

'