AKTUELNO

Rusija i Nemačka su se danas založile da se preduzmu napori na očuvanju međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom posle povlačenja SAD iz njega.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je posle današnjeg razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom da su se složili da je neophodno tražiti načine da se očuva sporazum iz 2015. godine kojeg se prekjuče odrekao američki predsednik Donald Tramp.

Šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka postigle su 2015. nuklearni sporazum s Iranom koji je pristao da ograniči svoj nuklearni program, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

Mas je naveo da je važno da Iran nastavi da se pridržava sporazuma i da je s Lavrovom razgovarao o tome kako Moskva može da ohrabri Teheran u tome.

Šef nemačke diplomatije koji je u prvoj poseti Moskvi od stupanja na dužnost dodao je da je važno da se očuva iskren i konstruktivan dijalog s Rusijom uprkos razlikama.

On je istovremeno bio kritičan prema reakciji Moskve na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji i pokrenuo je pitanje ruskih hakerskih napada.

#Iran

#Nemačka

#Nuklearno oružje

#Rusija

#Sporazum

'