AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je predsedniku Irana Hasanu Rohaniju rekla da ona podržava ostanak pri nuklearnom sporazumu te zemlje sa šest velikih sila, sve dok Teheran sa svoje strane ispunjava obaveze propisane tim sporazumom.

Kako je saopšteno iz kancelarije nemačke kancelarke, ona je u telefonskom razgovoru sa Rohanijem, pozvala na pregovore u širem formatu o programu balističkih raketa Irana i njegovim regionalnim aktivnostima, uključujući i one u Siriji i Jemenu, prenosi Rojters.

Kako britanska agencija navodi, ona je takođe osudila raketni napad koji su Iranske snage u Siriji izvele na izraelske vojne baze na Golanskoj visoravni i pozvala Iran da doprinese deeskalacviji u regionu.

Kako je agencija ranije izvestila pozivajući se na izvor blizak kabinetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, on je takođe izjavio da je razgovarao sa Rohanijem i da mu je poručio da odluku SAD o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. smatra pogrešnom.

Kako je navedeno, Erdogan je u telefonskom razgovoru sa Rohanijem kazao da Turska želi da se sporazum održi, nakon što američki predsednik Donald Tramp u utorak objavio da će povući SAD iz tog sporazuma.

Pročitajte još: Tramp: Sastanak s Kimom u Singapuru 12. juna

#Angela Merkel

#Sporazum

'