AKTUELNO

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koč izjavio je danas da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dolazi 20. maja u radnu posetu toj zemlji, koja je mnogo ranije predviđena i planirana.

Hoč tvrdi da Erdoganov dolazak u Sarajevo nema veze sa vanrednim predsedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj, koji su zakazani za 24. jun, prenosi Hina.

- Posetu ocenjujemo kao radnu posetu koja treba da ima fokus upravo na ekonomskim, trgovinskim temama i onim koje se tiču dodatnih investiranja, te razvoja saradnje dve zemlje. Iz te perspektive treba posmatrati predstojeću posetu - rekao je Koč novinarima u Sarajevu, navodi Fena.

On je podsetio da je tokom zvanične i službene posete premijera Turske BiH Binalija Jildirima krajem marta ove godine zvanično i najavljena Erdoganova poseta za jun, ali je pomerena za 20. maj.

- U vreme kada je počela zvanična komunikacija u vezi s najavom i predlozima datuma za posetu predsednika Erdogana, u Turskoj su se dogodila određena politička zbivanja usled kojih je došlo do raspisivanja prevremenih izbora zbog čega je poseta pomerena za raniji termin - objasnio je Koč.

Kako je naveo, u okviru ove radne posete planirano je da Erdogan s zvaničnicima BiH razgovara o političkoj, ekonomskoj, regionalnoj i trgovinskoj saradnji, ali i o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd.

Ambasador je podsetio da je u toku izrada Studije izvodljivosti u vezi s ovim projektom, a da sam rad na pripremnim aktivnostima i dalje traje.

Napomenuo je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u službenoj poseti Turskoj, razgovarao na najvišem nivou o ovom projektu, te je naveo da će nakon toga poseta Erdogana BiH stvoriti priliku za nastavak razgovora o ovoj temi, ali i drugim projektima važnim za unapređenje bilateralne saradnje.

On je dodao da je u okviru posete predviđeno da Erdogan prisustvuje šestom redovnom zasedanju Generalne skupštine Unije evropskih demokrata Turske, kao i da bi tokom posete trebalo da mu bude dodeljen i počasni doktorat Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i da je sve to ranije odlučeno.

Osim ovoga, naglasio je, nema potrebe da se ovoj poseti pripisuje bilo koji drugi smisao.

#Bosna i Hercegovina

#Redžep Tajip Erdogan

'