AKTUELNO

Grčke vlasti razbile su kriminalnu grupu koja je krala lekove za kancer iz bolnica i krijumčarila ih u druge evropske zemlje kako bi ih prodala po izuzetno visokim cenama, pri čemu su pacijenti možda ostali lišeni lekova koji bi im spasli život, saopštila je danas grčka policija.

Uhapšena je 21 osoba, starosti od 22 do 70 godina, a među njima ima lekara i medicinskih sestara, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Oni su osumnjičeni da su koristili lažne recepte kako bi došli do lekova koje su potom slali u skladišta u Italiji, Nemačkoj i Švajcarskoj, gde su lekove prodavali uz ogroman profit.

Priroda zlodela ukazuje na "naročito nepoštovanje prema društvu", izjavio je portparol policije Teodorod Hronopulos, istakavši da su se prestupnici "rukovodili isključivo profitom".

Većina lekova protiv kancera u Grčkoj je dostupna samo putem državnih bolnica zbog njihove relativno visoke cene, a troškove subvencionira država, napominje britanska agencija.

Policija veruje da je gang bio aktivan od 2013. godine, od jeka dužničke krize koja je, između ostalog, srezala državne troškove u ključnim sektorima uključujući zdravstvenu negu.

Nakon što bi lekove transportovali u druge zemlje, prodavali bi ih po više nego dvostrukoj ceni regularnoj klijenteli, objašnjava policija.

Vrednost lekova koje je kriminalna grupa slala u inostranstvo procenjena na 25 miliona evra, naveo je Hronopulos.

S druge strane, grčka država je oštećena za najmanje 13,7 miliona evra.

Ova kriminalna grupa je, uz to, osnovala apoteku kako bi izvozila lekove, prepisivala lažne recepte i pronalazila sigurne kupce, napominje grčka policija.

#Grčka

#Hapšenje

#Kriminal

#lekovi

'