AKTUELNO

Gorska spasilačka služba na Visokim Tatrama evakuisala je danas skoro 1.200 turista zbog požara koji je zahvatio 30 hektara šume u oblasti kroz koju prolaze prometne turističke staze, gde su po lepom vremenu na izlet u prirodu došli brojni turisti.

- Turiste šaljemo niže iz cele prirodne oblasti Biele vode. Za sada sve protiče mirno ali neki turisti ne slušaju naša uputstva a neki, uglavnom poljski državljani uošte ne reaguju i imamo problem da ih premestimo na niži teren - kazao je slovačkoj agenciji TASR šef Gorske spasilačke službe Juraj Heniga.

Požar u oblasti Kežmarske žlabi već više od šest sati od 14.00 pokušava da ugasi 50 vatrogasaca iz Visokih Tatri, Poprada i Kežmarka, a u pomoć im je pohitala i armija koja je poslala helikopter da zajedno sa helikopterom vatrogasne službe gasi požar i iz vazduha.

Gašenje požara komplikuje nepristupačni planinski teren ali vatrogasci su uspeli makar da ga kontrolišu da se ne širi dalje.

Ministarstvo poljoprivrede i razvoja sela upozorilo je turiste da izbegavaju oblast prirodnog rezrvata u kojem je izbio požar a Gorska spasilačka služba obavestila je da su u široj okolini do daljnjeg zatvorene sve turističke staze.

Ministarka unutrašnji poslova Denisa Sakova prekinula je program i stigla je u Visoke Tatre gde zaseda krizni štab.

#Požar

#planina

#slovačka

'