AKTUELNO

Tri dana posle posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Vašgintonu, predsednik SAD Donald Tramp danas će s "daleko manje glamura i pompe" dočekati nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Jedina sličnost s Makronovom posetom biće nesuglasice o iranskom nuklearnom programu i carinskim taksama.

Kontrast izmedju dve posete je veliki. Nemačka kancelarka će imati radni ručak s Trampom i konferenciju za novinare, sve to bez crvenog tepiha, počasne paljbe i svečane večere s kolačima od nektarina s medom iz proizvodnje Bele kuće, ocenila je agencija Frans pres.

Nemački list "Frankfurter algemajne cajtung" objavio je karikaturu promene dekoracije za posetu kancelarke: na stolu za Merkel je list papira - jelovnik na kojem piše: "Podgrejani ostaci gala večere pripredjene divnom Emanuelom Makronu".

List dodaje da niko ne može da zamisli da "Muti" (mama) - kako Nemci zovu kancelarku, grli Trampa, tapše ga po ramenu i daje mu znake simpatije kao što je to radio Makron tokom posete "prijatelju Trampu".

Jedina sličnost s Makronovom posetom biće pokušaj Angele Merkea ubedi Trampa da ne odustane od medjunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom što je planirao za polovinu maja, i da Evropsku uniju izuzme od carinske takse na čelik i aluminijum.

Izvori bliski nemačkoj vlasti juče su naveli da Nemačka očekuje da će američki predsednik uvesti carinske takse na čelik i aluminijum 1. maja i da neće obnoviti sadašnje privremeno izuzimanje EU od te mere.

Trampov savetnik Lari Kadlou izjavio je da će izuzeće biti obnovljeno jedino ako SAD dobiju odredjene ustupke, posebno za automobilsku industriju.

#Angela Merkel

#Donald Tramp

#Sastanak

'