AKTUELNO

Američki senat potvrdio je tesnom većinom glasova izbor dosadašnjeg direktora CIA Majka Pompea za novog američkog državnog sekretara.

Pompeo je dobio podršku 57 senatora, dok su 42 glasala protiv njegovog dolaska na mesto državnog sekretara SAD, a jedan senator je bio odsutan.

Nedugo po izglasavanju, Pompeo je u Vrhovnom sudu položio zakletvu kao novi američki državni sekretar.

AP navodi da se očekuje da će on iz Suda krenuti ka vazduhoplovnoj bazi Endruz, gde ka čeka avion, kojim će po prvi put kao državni sekretar posetiti Evropu.

Stejt department saopštio je da Pompeo planira da otputuje u Saudijsku Arabiju, Jordan i Izrael tokom vikenda, ali da će prethodno posetiti Brisel kako bi prisustvovao sastanku NATO-a.

- Nijedan drugi sekretar u skorijoj istoriji nije otišao na put tako brzo kao on - rekla je novinarima portparolka Stejt departmenta Heder Nojert.

Potvrdivši izbor Pompea za novog državnog sekratara, Senat je bivšem direktoru CIA dao ključnu ulogu u suočavanju sa izazovima američke spoljne politike, kao što su Severna Koreja i Iran, navodi Rojters.

Pompeo položio zakletvu, odmah kreće na put

Majk Pompeo položio je danas u Vrhovnom sudu zakletvu kao novi američki državni sekretar, nakon što je Senat potvrdio njegov izbor na tu funkciju. AP navodi da se očekuje da će Pompeo iz Vrhovnog suda krenuti ka vazduhoplovnoj bazi Endruz, gde ka čeka avion, kojim će po prvi put kao državni sekretar posetiti Evropu. Stejt department saopštio je da Pompeo planira da otputuje u Saudijsku Arabiju, Jordan i Izrael tokom vikenda, ali da će prethodno posetiti Brisel kako bi prisustvovao sastanku NATO.

#Majk Pompeo

#SAD

'