AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je danas u prisustvu francuskog kolege Emanuela Makrona iranski nuklearni sporazum smatrajući da je katastrofalan i zapretio je Iranu da će snositi posledice ako nastavi svoj nuklearni program.

- Ljudi znaju moj stav o iranskom sporazumu. Taj sporazum je užasan. Nije nikada trebalo da bude postignut - rekao je Tramp na početku sastanka s Makronom u Beloj kući.

Tramp je rekao da će s francuskim kolegom danas o tome razgovarati, dok je Makron pre posete SAD rekao da će pokušati da ubedi Trampa da ne odustane od tog sporazuma postignutog u julu 2015. godine izmedju šest velikih sila i Irana.

Makron je rekao da će pored Irana s Trampom razgovarati o Siriji i bezbednosnoj situaciji u tom regionu.

- Naš zajednički cilj je izbeći eskalaciju sukoba i širenje nuklearnog programa u regionu. Pitanje je koji je najbolji put za to - rekao je Makron koji je pre dolaska u Vašington rekao da ne postoji "plan B" u sprečavanju Irana da proizvode atomsku bombu.

Iranski nuklearni program je jedna od tema o kojoj se predsednici SAD i Francuske ne slažu. Tramp želi da izadje iz tog sporazuma, a odluku o tome treba da donese do 12. maja.

Od tog eventualnog izlaska strahuju ostale zemlje potpisnice sporazuma - Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Rusija i Kina, jer je tim dogovorom Iran odustao od svog nuklearnog programa.

#Donald Tramp

#Iran

'