AKTUELNO

Prava Francuska se vratila, ocenio je danas predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron održao govor pred poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Junker je, takođe, pohvalio Makronovu "posvećenost Evropskoj uniji", preneo je Rojters.

- Želim da izrazim svoje emocije i prijateljstvo, kada čujem da se francuski predsednik izražava na način na koji čini. Prava Francuska se vratili - rekao je Junker obraćajući se poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu nakon govora Makrona.

U obraćanju pred evropskim poslanicima, Makron je danas pozvao Evropljane da brane svoj model liberalne demokratije, u vreme kada se suočavaju s usponom autokratskih režima širom sveta i "neliberalnih demokratija" unutar Evropske unije.

- U suočavanju sa autoritarizmom, odgovor nije autoritarna demokratija, već autoritet demokratije - rekao je Makron. On je, istovremeno, pozvao na energičnu kampanju na izborima za Evropski parlament, koji se održavaju u maju 2019, u vreme kada se Evropska unija suočava s izazovima zbog izlaska Britanije iz bloka i porasta nacionalizma.

Ocenio je da je važno imati "demokratsku i kritičku debatu" o tome šta je Evropa. Markon je dodao da građani "žele novi projekt" za EU, koji se bavi njihovim brigama i strahovima u svetu u kojem, kako je rekao, saveznici poput SAD okreću leđa sporazumima o multilateralnoj trgovini i klimatskim promenama, dodaje AP.

Francuski predsednik je, takođe, pozvao Evropljane da se hitno dogovore o mapi za reformu valute evrozone i ekonomske unije. Makron je dodao da je Francuska spremna da poveća svoj doprinos budžetu EU, pod uslovom da on postane efikasniji.

#Žan - Klod Junker

'