AKTUELNO

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas poručio je danas, posle razgovora sa predsednikom Evropske komisije Žanom-Klodom Junkerom, da bi trebalo pojačati politički pritisak na Rusiju zbog njenog angažovanja u Siriji.

Mas je to izjavio dan nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila mogućnost učešća Nemačke u eventualnom vojnom napadu na Siriju, podseća "Politiko".

- Održavamo politički pritisak na Rusiju i želeli bismo da ga dodatno pojačamo. Naterati Rusiju da promeni svoje ponašanje je preduslov za rešavanje sukoba u Siriji - naglasio je Mas.

Mas smatra da osim "uticaja Rusije u Siriji, aneksije Krima, napad nervnim agensom u Solsberiju, kao i hakerski napadi čiji tragovi vode do Moskve zahtevaju jasan odgovor Rusije".

Zapad bi, kako je naglasio, trebalo da bude ujedinjen u svom odgovoru.

Ranije danas portparol vlade u Berlinu Štefan Zajbert je izjavio da će nemačka učiniti sve što može kako bi održala politički pritisak na Rusiju zbog navodne upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Marija Adebar rekla je danas da se Nemačka saglasila sa svojim saveznicima da upotreba hemijskog oružja ne sme da prođe nekažnjeno.

Jasno je, navela je portparolka, da hemijsko oružje nije u potpunosti uništeno u Siriji u procesu koji je počeo 2013. godine.

Pročitajte još: TEŽAK UDES NADOMAK PRESTONICE: Prevrnuo se autobus, ŠESTORO MRTVIH!

#Nemačka

#Rusija

#Sirija

'