AKTUELNO

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš obratio se danas Savetu bezbednosti svetske organizacije povodom situacije u Siriji i pozvao sve zemlje da 'deluju odgovorno u ovim opasnim okolnostima'.

- Rastuće tenzije i nemogućnost postizanja kompromisa u uspostavljanju mehanizma odgovornosti prete da dovedu do vojne eskalacije punih razmera - rekao je Gutereš u obraćanju 15-članom Savetu, prenosi Rojters.

Prvi čovek svetske organizacije istakao je da je Bliski istok "u opasnosti" i da je postao pretnja po globalni mir, na čelu sa Sirijom, navodi AP.

SB UN sazvao je za danas, na zahtev Rusije, još jedan hitan sastanak čija je tema pretnja međunarodnom miru zbog mogućih vazdušnih napada SAD i saveznika na Siriju.

Rusija je, uz podršku Kine i Bolivije, zatražila da se generalni sekretar UN obrati Savetu bezbednosti.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja pozvao je juče SAD i njihove saveznike da se uzdrže od vojne akcije protiv Sirije zbog navodnog napada hemijskim oružjem, istakavši da je "hitan prioritet sprečiti opasnost od rata".

Upitan da li misli na rat između SAD i Rusije, Nebenzja je juče novinarima rekao da Rusija "nijednu mogućnost, nažalost, ne može isključiti", a takođe je ukazao na "ratoborne poruke iz Vašingtona" pri čemu, kako je naveo, SAD znaju da su ruske snage raspoređene u Siriji.

Pročitajte još: Albani: Susret Merkel i Vučića za stabilniji Balkan ka EU

#Antonio Gutereš

#Savet bezbednosti

#Ujedinjene nacije

'