AKTUELNO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Rusije Vladmirom Putinom o nedavnom razvoju situacije u Siriji i dogovorili su se da ostanu u bliskom kontaktu, javlja Rojters pozivajući se na izvor iz kabinet predsednika Turske.

AP je ranije preneo Erdoganovu izjavu da će sa Putinom, dan nakon što je sa predsednikom SAD Donaldom Trampom razgovarao o Siriji, razgovarati o načinima za okončanje "hemijskog masakra" u toj zemlji.

Agencija navodi da iz reči koje je Erdogan uputio deluje kao da predsednik Turske kritikuje razmenu pretnji između SAD i Rusije, pošto je kazao da je "duboko uznemiren zbog toga što određene zemlje koje se oslanjaju na sopstvenu vojnu moć pretvaraju Siriju u virtuelni teren za rvanje".

Navodi se da je Erdogan takođe poručio da otopljavanje odnosa Turske sa Rusijom i Iranom "nije alternativa" tradicionalnim odnosima sa Zapadom i da će se Ankara "boriti do kraja" protiv podrške Rusije sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, kao i protiv podrške SAD snagama sirijskih Kurda koje Turska smatra teroristima.

Pročitajte još: Angela Merkel: Nemačka neće učestvovati u intervenciji u Siriji

#Dogovor

#Razgovor

#Redžep Tajip Erdogan

#Vladimir Putin

#telefon

'