AKTUELNO

Američka Mornarica saopštila je da će nosač aviona "Hari S. Truman" zajedno sa grupom brodova koja ga prati, od srede biti stacioniran u Evropi, u Sredozemnom moru, u skladu sa redovnim rasporedom, navodi Rojters.

Nosač aviona je glavni brod udarne grupe, a prate ga krstarica "Normandija" i četiri razarača - "Arlej Burk", "Bulkelej", "Forest Šerman" i "Faragut".

Zajedno sa tim brodovima, udarnu grupu će pratiti i nemačka fregata "Hešen".

"Truman" je borbena dejstva imao u prvoj polovini 2016. godine, protiv Islamske države, tokom kojih je izvršeno više od 2.000 letačkih misija, čime je oboren rekordni broj dejstava koji je 2015. godine postavio nosač aviona "Teodor Ruzvelt".

Nosač aviona "Hari S. Truman" se tada nalazio u istočnom Sredozemlju, odakle su vršeni napadi protiv terorističke tzv. Islamske države.

Avioni američke mornarice su u tom periodu bacili 819 tona bombi, naveo je sajt Militari.com.

Po povratku u bazu na "Trumanu" je izvršeno intenzivno održavanje, kao i unapređenje unutrašnjih i spoljašnjih komunikacionih mreža.

Renovirano je oko 2.300 metara palube, 8.600 kvadratnih metara hangarnog prostora, a izvršeno je i skoro 4.500 popravki na nuklearnim reaktorima koji brodu daju pogon, prenosi sajt.

#Amerika

#Avion

#Brod

#Sredozemno more

'