AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp izneo je danas predviđanje da će Kina ukinuti trgovinske barijere i izrazio optimizam da će, uprkos napetostima, dve najveće svetske privrede postići sporazum o intelektualnoj svojini.

Kako podseća Rojters, Vašington i Peking su jedan drugom poslednjih dana zapretili uvođenjem carina na proizvode čiji se uvoz meri desetinama milijardi dolara.

Tramp je, na svom tviter nalogu, napisao da će "Kina srušiti svoje trgovinske barijere, jer je to ispravna stvar" i dodao da će "carine postati recipročne i da će biti postignut sporazum o intelektualnoj svojini".

On je ukazao i na svoj lični odnos sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, napominjući će oni uvek biti prijatelji, i dodao: "Velika budućnost za obe zemlje".

Trampova administracija je u utorak najavila uvođenje 25-procentnih carina na 1.300 kineskih proizvoda iz oblasti industrijske tehnologije, transporta i proizvodnje medicinskih uređaja, sa namerom da kazni Peking zbog njegove trgovinske prakse i navodne krađe intelektualne svojine.

Kina je, odmah zatim, najavila da će uvesti nove carine od 25 odsto na 106 američkih proizvoda, među kojima su soja, automobili, hemijski proizvodi, određeni tipovi aviona, proizvodi od kukuruza, i drugi poljoprivredni proizvodi.

Bela kuća je, zatim, naložila sekretarijatu za trgovinu da identifikuje koje carine bi se mogle uvesti na još 100 milijardi dolara kineskog uvoza.

Kineski ministar trgovine Gao Feng izjavio je da su Trampove pretnje novim paketom većih carina "krajnje pogrešne" i neopravdane, dodajući da u sadašnjoj situaciji nikakvi pregovori nisu u izgledu.

Dva Trampova ekonomska savetnika dali su različite izjave o tome šta je najbolji pristup Kini, izazivajući dodatnu neizvesnost, konstatuje AP.

Leri Kudlou je proteklih dana nastojao da ublaži zabrinutost zbog pretnji trgovinskim ratom, ističući da nikave nove carine nisu primenjene.

- Taj proces bi se mogao mogao završiti veoma dobroćudno... Kina možda želi da pregovara - dosad nije, nadam se da hoće - rekao je on za televiziju CNN.

Kudlou je dodao da se formira "koalicija voljnih" - koja uključuje Kanadu, Australiju i veći deo Evrope - da bi se izvršio pritisak na Kinu i da će SAD tražiti od Svetske trgovinske organizacije da bude oštrija prema Pekingu.

Piter Navaro, drugi trgovinski savetnik Bele kuće, međutim, zauzeo je tvrđi stav, rekavši da ponašanje Kine predstavlja "alarm za Amerikance".

- Oni su nam konkurencija u ekonomskom prosperitetu i nacionalnoj odbrani. Svakog dana u nedelju Kinezi ulaze u naše domove, naše poslove i naše vladine agencije, ova zemlja gubi svoju moć dok Kina uvećava svoju privredu - rekao je Navaro za televiziju NBC.

Pročitajte još: U Indiji pun voz bez lokomotive vozio 12 kilometara unazad

#Carina

#Donald Tramp

#Kina

'